1 Mayıs 2019 Çarşamba

Evernote Nedir? Nasıl Kullanılır?

EVERNOTE NEDİR?


Bilgiyi saklama ve hızlıca geri getirme konusunda diğer not alma uygulamalarından hayli önde olan bir not alma uygulaması. Evernote.

Evernote
Evernote: Not Alma Uygulaması





 


En azından benim için öyle. Genelde OneNote ile kıyaslansa da iki uygulamayı da kullanmış biri olarak Evernote'un çok daha fazlasını yapabildiğini söyleyebilirim.  

Not Alma Uygulaması


Evernote düzeni: yığın, not defteri ve notlar şeklinde. Aynı zamanda bir de etiket özelliği mevcut. Bu sayede kullandığınız ve kullanabileceğiniz tüm bilgileri uygun bir şekilde düzenleyip saklayabiliyorsunuz. Bu da daha sonra tekrar ulaşmanızı kolaylaştırıyor. Bilgiyi organize etmek de üretkenliği arttıran önemli bir etken.
Evernote gibi not alma uygulamalarının değeri siz onu kullandıkça artıyor.


 Evernote ile bir not defteri oluşturup içerisinde notlar alabilirsiniz.




Evernote Metin Editörü
Evernote Metin Editörü

Notlarınıza fotoğraf, ses kaydı, video, tablo, yapılacaklar listesi, pdf ve word gibi bazı dosya türleri,  ile ekran görüntüleri ekleyebiliyorsunuz. 

Güzel taraflarından biri bulut tabanlı olması. Örneğin bilgisayarınızda aldığınız notunuz anında web uygulaması üzerinde ya da mobil uygulamasında ulaşılabilir hale geliyor. İsterseniz senkronize özelliğini kapatarak kullanmanız da mümkün.


Senkronizasyon ayarları
Senkronizasyon Ayarları

 Evernote için kişisel bilgi bankası ya da external brain denebilir. 
Evernote masaüstü uygulaması kabaca üç bölümden oluşuyor. Soldaki sütun oluşturduğunuz not defterlerini gösteriyor. Ortada ise seçili olan not defterinin içerisinde oluşturduğunuz notlar bulunmakta. Sağ taraf ise seçili notun içeriğini düzenleyebileceğiniz kısım. Aşağıda minik bir örnekle göstermeye çalıştım. Aynı zamanda üstteki büyük kırmızı okun gösterdiği bölüme de kısayollarınızı ekleyebiliyorsunuz. İster notlarınız, ister not defterleriniz ya da etiketleri oraya sabitleyebiliyorsunuz.

Evernote Masaüstü Uygulaması
Masaüstü Uygulaması


Evernote'u evernote yapanın etiketler olduğunu söyleyebilirim. 

Bir etiket oluşturarak onu bir nota eklediğinizde aynı etikete sahip notlar arasında bir köprü kurmuş oluyorsunuz böylece aynı etikete sahip olan notları tek bir seferde ortadaki sütunda görüntüleyebiliyorsunuz.


Etiketler
Notlarınız ve Etiketler


Etiketleri kullanmanın birden çok yolu var. Örneğin farklı not defterlerinde oluşturduğunuz notlara içerisinde bulunduğunuz ayı #etiket olarak eklerseniz, zaman geçse bile belirli bir ayda aldığınız tüm notları tek sütunda görüntüleyebilirsiniz.

Kendi kullanımınıza göre bir sistem oluşturursanız not sayınız arttığında bile düzeniniz bozulmaz. 

Uygulamanın ücretsiz versiyonu ile 250, ücretli versiyonu ile 1000 adet not defteri oluşturmanız mümkün. Aynı zamanda ücretli ücretsiz fark etmeden 100.000 adet not oluşturabiliyorsunuz.  Bir nota ekleyebileceğiniz etiket sayısı ise 250. Uzun zamandır ücretli versiyonu kullanmama rağmen bir ay bile belirlenen kotayı geçmedim. Bu yüzden ücretsiz versiyon da pek çok kullanıcı için yeterli. Ücretsiz versiyonun en olumsuz yanı aynı anda yalnızca 2 cihazla kullanabilmeniz. Ayrıca pdf eklemeniz mümkün olmuyor.

Bu yüzden not defterlerinizi ve etiketlerinizi oluşturmadan önce iyi düşünmeniz gerek. Sisteminizi not defteri ya da etiket tabanlı olarak kurabilirsiniz. 

Mesela Ders notları ile ilgili 5 adet not defteri oluşturup geri kalan sınav türleri, dönem, hoca ismi, sınav tarihleri için etiketler oluşturabilirsiniz. (#vize, #final, #ahmet, #derslik10, #bahar gibi) Ya da her konu için bir not defteri açar onları da ortak bir yığın altında birleştirebilirsiniz

Kendi kullanım yöntemlerimden bahsedeyim. 

Literatür taraması yaparken web clipper ile kaydettiğim notlarıma #literatür etiketini veriyorum. Böylece taramam bittiğinde ya da aylar sonra notları farklı defterlere kaydetmiş bile olsam bu etikete tıklayarak tüm literatür taramama ulaşabiliyorum. 

Ya da aldığım notlara #grafik , #tablo gibi etiketler ekleyerek  tablolara ihtiyaç duyduğumda hepsini sıralayabiliyorum. Uygulamanın içerisinde kapsamlı ve güçlü bir arama bölümü de var. Aklınıza gelen bir kelime ile istediğiniz nota ulaşabiliyorsunuz. Aramalarınızı ister not defteri ister not isterseniz eklemiş olduğunuz pdf dosyası içerisinde yapabiliyorsunuz.

Evernote'un bir de web clipper'ı var. Farklı tarayıcı eklentileriyle kullanacağınız bu araç sayesinde gezindiğiniz bir web sitesinin ister tamamını isterseniz belirli bir bölümünü notlarınızın içerisine kaydedebiliyorsunuz. 

Web Clipper
Kırpıcı

Web tarayıcınız üzerinden kaydettiğiniz bilgileri ayarlar kısmından belirlediğiniz bir not defterine gitmesini sağlayabilirsiniz.

Ben aynı zamanda belge fotokopileri, diplomalar, vesikalık, sonuç belgeleri gibi ne zaman lazım olacağı belli olmayan belgelerimi de Evernote içerisinde #önemli belgeler etiketiyle saklıyorum. Eskiden neyi hangi klasöre koyduğumu unuttuğumdan bir şeyi arayıp bulmak işkence olurdu. Şimdi çok daha basit.

Bir diğer kullanım şeklim ise hatırlatıcıları aynı not defterinde oluşturmak. Böylece tüm tarihleri bir seferde görebiliyorsunuz. Belirlediğiniz tarih geldiğinde uygulamanın size mail atmasını sağlayabiliyorsunuz. 


Evernote, Feedly gibi uygulamarın yerine de kullanılabilir. Spor, Teknoloji gibi başlıklar oluşturarak istediğiniz sayfaları, makaleleri içerisine atabilirsiniz. Notlarınızı ister arkadaşınızla isterseniz web üzerinden linkini paylaştığınız herkesle paylaşmanız mümkün. Bu size ortak çalışma imkanı veriyor. Aynı zamanda yeni bir özellik olarak sayabileceğim Şablonlar sayesinde kendi haftalık, aylık takviminizi, günlük planlayıcınızı oluşturabiliyorsunuz. 

Bu yazıyı fırsat buldukça güncelleyeceğim. Yorumlarda kendi kullanım sisteminizi anlatabilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder