16 Mart 2019 Cumartesi

Mendeley Nedir? Nasıl Kullanılır?

MENDELEY NEDİR?


Mendeley kısaca pdf dosyalarını düzenleyip üzerinde notlar almanızı sağlayan bir kütüphane uygulaması.. 





Tüm pdf dosyalarınızı Mendeley ile organize ederek okuyabilir, altını çizebilir ve kaynaklarınız üzerine not alabilirsiniz. Aynı anda birden fazla kaynak üzerinde çalışabilir (ki pek önermem:D) aralarında kolayca geçiş yapabilirsiniz. İster tüm kaynaklarınız içerisinde isterseniz açmış olduğunuz bir döküman içerisinde arama yapabilirsiniz.. Uygulamayı kapatıp açtığınızda kaldığınız yerden devam edebilmeniz de başka bir özellik.

NASIL KULLANILIR?


Aşağıdaki görselde gördüğünüz üzere sağ bölümde kaynaklarınızın künyelerini düzenleyebiliyorsunuz. Mendeley'in aynı zamanda bir sosyal ağı mevcut, kaynakların künye bilgileri ya da okumalarınıza göre kaynak önerme gibi özellikler oradan geliyor.Uygulamanın orta kısmında kaynaklarınızın listesi yer alıyor. Yazar, ekleme tarihi gibi özelliklere göre sıralayabiliyorsunuz. En sık kullandığım kısım ise sol kısım çünkü burada kaynaklarınızı kategorileyebiliyorsunuz. Çalıştığınız konuya, eklediğiniz kaynağın türüne göre klasörler oluşturabilirsiniz.

Mendeyel masaüstü uygulaması

  • Sağ alttaki ok ile etiket oluşturabilirsiniz. Etiketlerinize alt satırda yazdığım bölümden ulaşabilirsiniz.
  • Sol alttaki okun gösterdiği kısımla kaynaklarınızı etiket, yazar, anahtar kelime gibi özelliklere göre sıralayabilirsiniz.
  • Sol menüde gördüğünüz gibi en son eklenenler, son okunanlar ve favoriler gibi başlıklar mevcut. 



Mendeley, kaynaklarınızı ve üzerine aldığınız notları internet üzerinde de sakladığından web üzerinden ya da mobil uygulamasından okumalarınıza devam edebiliyorsunuz.

Tez yazmaya başlamadan önce öğrenilmesi gereken ilk uygulamalardan.. Çünkü bilgisayarınızdaki pdf dosyaların sayısı arttıkça kontrol etmeniz zorlaşıyor. Mendeley ile bunun üstesinden gelmek kolay. Kaynaklarınızı belirli bir düzene göre sıralayabilir, etiket ekleyebilir ve istediğiniz zaman ulaşmanızı kolaylaştıracak bir kütüphane sistemi oluşturabilirsiniz.

Word eklentisi ile word dosyasında alıntı yapmanız kolaylaşıyor ancak ben mendeley-word bağlantısını kullanmadığımdan bundan bahsetmeyeceğim. Olabilecek en problemsiz sistemi oluşturmaya çalıştığımdan, bir uygulamaya çok bağlı kalmak istemediğimden böyle yapıyorum. Kaynakçamı Zotero düzenliyor, makale okumalarımı Mendeley ile yapıyorum. Genel not alma işlerim için Evernote kullanıyorum.

Evernote Nedir?

Mendeley'e bu linkten üye olup bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Ücretsiz versiyonunda 2 gb dosya saklama hakkınız bulunuyor.

Üniversiteler Mendeley'in kurumsal sürümüne sahip. Kampüs sınırları içerisinde giriş yaptığınızda alanınız 100 gb'a çıkıyor. Ücretsiz versiyonun yüksek lisans tezi ve makale gibi çalışmalar için yeterli olacağını söyleyebilirim.

Mendeley
Mendeley

Uygulamayı indirip kurduktan sonra kaynaklarınızı uygulama içerisine sürükle-bırak yöntemiyle atabileceğiniz gibi bilgisayarınızdaki belirli klasörleri takip etmesini de sağlayabiliyorsunuz. İkincisi çok daha sağlıklı bir yöntem.  Çünkü kaynaklarınızı iki türlü yedeklemiş oluyorsunuz.

 Literatür taraması yaparken ya da bu işi bitirdikten sonra kaynaklarınızı derli toplu tutmanız sizin için kolaylık olacaktır. Önerim bir kaynağı bilgisayarınıza kaydettikten sonra hemen uygun yere taşıyarak ismini düzenleyin.Sonra zorlaşıyor çünkü :) (Mendeley'in tüm dosyaların ismini değiştirme özelliği)
Tezimle ilgili dosyalar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder